Гідроізоляція фундаменту: способи захисту від вологи

Надійність, довговічність та якість майбутньої будівлі прямо залежить від вашого рішення, як зробити гідроізоляцію фундаменту. 

Правильна гідроізоляція фундаменту дозволить не лише запобігти багатьом неприємним моментам всередині будівлі, таким як підтоплення, вологість стін, цвіль та грибок. Вона також продовжить довговічність споруди, посилить її стійкість до навантажень та природних катаклізмів.

Що таке гідроізоляція фундаменту?

Оскільки фундамент є підземним елементом будівлі, він зазнає не лише більших навантажень, але й надмірного впливу вологи. 

Гідроізоляція для фундаменту — це захист підземної бетонної основи будівлі від негативного впливу ґрунтових вод та атмосферних опадів, які проникають у верхні шари ґрунту. Вона створює щільний водонепроникний шар, який захищає будівельні конструкції від проникнення вологи.

Навіщо робити гідроізоляцію фундаменту?

Однією із її найважливіших функцій є захист основи будівлі від руйнації через проникнення та накопичення води у порах фундаменту. А відтак - поширення вологи на стіни будівлі, що в свою чергу викликає появу цвілі, грибку та вогкості всередині. 

Тож якщо ви не хочете зіткнутися з такими наслідками недбалого будівництва, подбайте про гідроізоляцію ще на етапі зведення будівлі. Адже якісний фундамент запорука стійкості та витривалості усієї конструкції. 

Різновиди гідроізоляції 

Ізоляція фундаменту може проводитися різноманітними способами. Їх вибір залежить від того, наскільки тривалим і сильним буде вплив вологи на фундамент. А також від того, які навантаження в майбутньому він має витримувати. Тож перш, ніж приймати рішення, який різновид гідроізоляції обрати, необхідно проаналізувати гідрологічну ситуацію майбутньої будови. 

Насамперед, потрібно розуміти глибину закладання фундаменту та наявність підземних вод на цій глибині. Водночас, треба врахувати кліматичні умови місцевості, тобто наскільки частими і рясними є атмосферні опади. Важливо також звернути увагу на саму ділянку будівництва, чи розташована вона на підвищені чи в низовині. А відтак промоніторити наявність якісних систем водовідведення. 

Залежно від ситуації, приймається вибір про конкретний вид гідроізоляції фундаменту.

Обклеювальна або рулонна гідроізоляція фундаменту

Цей вид гідроізоляції передбачає обклеювання фундаменту рулонними засобами захисту. Зокрема, зовнішні поверхні обклеюють бітумними або полімерними матеріалами, використовують також рубероїд та склотканини. Обклеювальну гідроізоляцію часто використовують під час реконструкції вже збудованих споруд. Її можна наносити поверх вже існуючої гідроізоляції. 

Важливо, щоб під час проведення робіт із обклеювальної гідроізоляції була суха погода і плюсова температура, а поверхні, що обробляються, були ідеально сухими. Адже навіть невелика кількість води призведе до недостатнього зчеплення рулонних матеріалів з бетоном. А відтак гідроізоляція буде ненадійною. 

Проникна гідроізоляція фундаменту

Для цього виду гідроізоляції використовують спеціальну гідроізоляційну суміш. До її складу входять портландцемент, кварцовий пісок, а також спеціальні присадки та активні хімічні елементи. Такий розчин проникає глибоко в структуру фундаменту та укріплює його. Створені таким чином нерозчинні сполуки всередині фундаменту захищають його від вологи. Вона також посилює морозостійкість фундаменту та його захист від механічних пошкоджень. Це ґрунтовний спосіб гідроізоляції фундаменту. 

Інʼєкційна гідроізоляція фундаменту 

Суть цього виду гідроізоляції полягає в тому, що за допомогою своєрідних інʼєкцій захисний розчин вводиться у шви, тріщини та пори фундаменту. Саме ці ділянки найбільше потребують захисту від води. Сам розчин готують на основі епоксидних, поліуретанових та акрилатних смол. 

Обмазувальна гідроізоляція фундаменту 

Суть цього способу ізоляції полягає в тому, що поверхню фундаменту обмазують певним видом покриття, створюючи безшовний додатковий шар захисту від води. Існує чимало варіантів такого зовнішнього покриття, який відрізняється своїм складом: полімерне, цементне, бітумне, рідка гума, мінеральний наповнювач тощо. Проте суть їх дії однаковий. Щоправда, такий захист є ефективним лише при застосуванні з боку тиску води. 

Штукатурна гідроізоляція фундаменту

За своєю суттю цей вид гідроізоляції схожий до обмазувального. Проте в даному випадку використовують інші матеріали: спеціальні штукатурки та різноманітні фарби. Це простий і доволі дешевий спосіб захистити основу будівлі. 

Проте цей варіант не є надто надійним та довговічним і в кращому випадку зберігає свої гідроізоляційні властивості до 5 років. 

Надійна гідроізоляція фундаменту передбачає однозначне звернення до фахівців та використання якісних матеріалів. Проте розуміння того, як правильно зробити гідроізоляцію фундаменту, дозволить вам уникнути помилок на початку будівництва та проконтролювати якісне виконання усіх робіт.