Підготовка основи під тротуарну плитку

Укладання бруківки: готуємо надійну основу

Якісно зроблена основа під бруківку - запорука гарного вигляду та довговічності вуличного покриття. 

Красиве та доглянуте подвір’я або відкритий громадський простір важко уявити без акуратних вимощених бруківкою чи тротуарною плиткою доріжок, тротуарів та зон. Але для того, щоб вони не просідали та не втрачали свій привабливий зовнішній вигляд, важливо знати, як класти бруківку правильно. 

Що таке основа під бруківку? 

Неодмінним етапом в процесі укладання вуличного покриття є підготовка основи під бруківку. Цей технологічний процес потребує відповідних знань та вмінь для того, щоб кінцевий результат прослужив довго і надійно. 

Основа під бруківку - це своєрідна «подушка», на яку укладається декоративне покриття. Вона складається з піску, щебеню, суміші піску з цементом, а також може додатково укріплюватись арматурною сіткою. 

Етап 1. Проектування. 

Зрозуміло, що перш, аніж придбати бруківку і почати її укладання, необхідно провести проектні роботи, навіть якщо йдеться не про великий громадський об’єкт, а про невеличке приватне подвір’я. Насамперед потрібно поміряти площу, яка вимощуватиметься, розрахувати навантаження на поверхню, зʼясувати наявні умови водовідведення або ж запланувати його. 

На цьому етапі також необхідно розрахувати кількість необхідних матеріалів. 

Етап 2. Основа під бруківку. 

Цей етап є надзвичайно важливим та відповідальним, адже від якості його виконання залежить не тільки майбутній зовнішній вигляд покриття, але й довговічність бруківки. Тож пояснюємо, як зробити основу під бруківку. 

Перед тим, як створювати основу, необхідно чітко окреслити межі ділянки, яка вимощуватиметься, та висоту майбутнього покриття. Для цього в землю вбивають кілки і натягують будівельну жилку, яка позначає верхній край покриття.

Далі необхідно зняти верхній шар ґрунту на ділянці, де планується укладання бруківки. Глибина зняття визначається, враховуючи товщину елементів бруківки та так званої подушки під бруківку, і становить від 30 до 50-60 сантиметрів. Знімаючи шар ґрунту, потрібно звернути увагу на рівень ґрунтових вод і при їх наявності подбати про систему дренажу. Врахуйте, що землю під основою потрібно додатково втрамбувати, аби вона в майбутньому не просідала від навантаження.

Відтак проводиться профілювання площадки, тобто окреслення її меж, враховуючи заокруглення, нерівності, повороти. 

Товщина подушки під бруківку 

Товщина подушки під бруківку залежить від того, яке навантаження в подальшому планується на відповідний ділянці:

  • Основа під бруківку в пішохідній зоні має товщину 20-25 см і складається з вирівнювального шару піску, дрібного щебеню (фракції 5-20), ще одного шару піску, шару суміші піску та цементу. 
  • Основа під бруківку у проїзній зоні з великим навантаженням є вдвічі товстішою, аніж для пішохідних зон, і становить 40-55 см. Склад подушки під бруківки є таким же: пісок, пошарово щебінь двох видів фракцій (5-20 і 20-40), ще один шар піску та шар пісково-цементної суміші. Якщо на ділянці плануються великі навантаження, то вона додатково підкріплюється арматурною сіткою. 

Врахуйте, що в процесі облаштування основи, необхідно акуратно розрівнювати та втрамбовувати певні шари з допомогою віброплити 

Етап 3. Обрамлення ділянки.

Цей етап передбачає встановлення бордюрів (поребриків) для укріплення контурів бруківки. Траншея для їх встановлення має бути глибшою, аніж основа, та на 20 см ширшою, аніж сам бордюр. Її дно утрамбовують та засипають шаром піску (2-3 см), напівсухого бетону (10-20 см) та цементно-пісковою сумішшю (2-3 см). Бордюри встановлюються на цементний розчин. 

Етап 4. Укладання бруківки. 

Цей етап слід розпочинати від бордюрів до центру. Для того, щоб покриття не мало нахилів, прогинів і перепадів, слід користуватися будівельними рівнем. Після завершення роботи необхідно провести засипку швів. Вона проводиться з допомогою сухого білого піску. Не забувайте також з часом поновлювати наповнення між елементами бруківки, адже в процесі життєдіяльності пісок вимивається від опадів та миття бруківки. 

Укладаємо бруківку на бетонну основу 

Одним із варіантів того, як укладати бруківку, є її вимощення на бетонну основу. Зазвичай таку подушку використовують у промислових зонах та в ділянках з підвищеним навантаженням на поверхню. 

В такому разі технологія укладання є дещо простішою: після того, як бетонна основа готова, на неї насипають шар пісково-цементної суміші, вирівнюють та приступають безпосередньо до укладання бруківки. 

Висновки 

Насправді вимощення зон тротуарною плиткою - справа нелегка і потребує не лише теоретичних знань, але й професійних вмінь та інструменту. Тому у цьому питанні завжди краще довіритися професіоналам, які знають, як гарно викласти бруківку. 

Водночас, ваше розуміння того, як правильно зробити основу під бруківку, дозволить вам уникнути зайвих витрат та проконтролювати якісне поетапне виконання робіт.