Склад та правильні пропорції бетону

Склад та правильні пропорції бетону

Правильна пропорція бетону, який використовується під час будівництва, є запорукою його міцності та надійності. 

Адже сьогодні бетон використовується практично у всіх сферах: від зведення та облаштування невеликих приватних будівель та обʼєктів інфраструктури до масштабного житлового та промислового будівництва. 

Критерії якісного бетону

Безумовним критерієм якості та міцності стяжок, перекриттів, стін, фундаментів, залізобетонних конструкцій, покриттів тощо є вірно розраховані пропорції бетону. Адже саме він є головним будівельним матеріалом. 

Якщо на етапі заливання бетону використовують якісні матеріали та правильну техніку їх замішування, то така конструкція служитиме багато років. І навпаки, якщо в процесі будівництва використали низькопробний бетонний розчин, то з часом у ньому почнуть зʼявлятися пори, в які потраплятиме волога. В результаті конструкція почне руйнуватися, а будівля стане аварійною. 

Тож, якщо ви знаєте, як зробити бетон пропорції згідно з технологією, ви отримаєте якісну бетонну суміш з такими характеристиками: 

  1. Однорідний сірий колір. Якщо різні частини бетонного елементу мають різні відтінки, це означає, що розчин був погано перемішаний, а, отже, його якісь є незадовільною. Коричневий відтінок бетону свідчить про надлишок у ньому піску, тобто про порушення пропорції, що однозначно вплине на характеристики міцності. Рижий відтінок - свідчить про використання низькоякісних матеріалів при замішуванні. Жовтий колір - ознака наявності глинистих домішок. 
  2. Густу і малорухливу консистенцію. Якщо після замішування бетон є надто рідким або ж навпаки загустим, це означає, що були порушені пропорції. 
  3. Однорідний вигляд. Якісний бетонний розчин не повинен містити грудки піску або частинки щебеню. 

Види бетону 

Залежно від того, в якій сфері та за яких умов використовуватиметься майбутня бетонна конструкція, розрізняють такі види бетону:

  • Стандартний. Використовується для класичного як житлового, так і промислового будівництва. Зокрема, для створення фундаментів, балок перекриття, колон.
  • Гідротехнічний. Такий бетон має посилені водонепроникні властивості, тому його використовують на обʼєктах, де передбачається посилений вплив води та атмосферних опадів. Для прикладу, під час облаштування каналізаційних мереж, дамб, шлюзів, каналів. 
  • Бетон для покриттів. Як легко зрозуміти з його назви, цей вид використовують для облаштування дорожнього покриття. Він має посилені характеристики міцності і витривалості до значних навантажень. Тож сфера його застосування: аеродромні покриття, дороги, тротуари, промислові підлоги. 
  • Спеціальний бетон. Він використовується під час будівництва нетипових обʼєктів, які вимагають від бетону певних особливих характеристик. Для прикладу, захисту від радіоактивного випромінювання, посиленої кислотостійкості або ж жаровитривалості. 

Окрім цього, бетон характеризується за своєю вагою:

  • Легкий (вагою менше 2 тонн/м3)
  • Важкий (вагою понад 2 тонни/м3)

Класифікують бетонні розчини також і за їх складом: 

  • вʼяжучий матеріал (цемент, шлак, гіпс, вапно)
  • структура після висихання (великопористий, поризований, щільний)
  • видом наповнювача (щільний, пористий, спеціальний)

Склад бетону

Класичний бетонний розчин складається з чотирьох основних компонентів: цементу, щебеню, піску і води.

Щоб правильно підібрати пропорції для бетону насамперед потрібно розуміти, для чого саме він потрібен. Водночас береться до уваги тип цементу, який використовується, якість піску, наявність добавок. 

Як розраховуються пропорції бетону?

Щоб зрозуміти, яка пропорція бетону на стяжку є найкращою, а яка підходить для заливки фундаменту, важливо знати, що бетон відрізняється за своєю міцністю і складом. 

Залежно від того, яке навантаження здатен витримувати бетон, його міцність позначається літерою М, поряд з якою вписується коофіцієнт навантаження. Чим вища марка бетону (М), тим більше навантаження зможе витримати такий бетон. Для прикладу, бетон М100 витримує навантаження 100кг/см3, натомість бетон марки М450 здатний витримувати до 450кг/см3. 

Максимальний рівень міцності настає через 28 днів після проведення робіт із заливання бетону.

У питанні пропорцій важливо також змішувати усі компоненти бетону у чіткому правильному порядку.

Пропорції бетону М200

Бетон такої міцності є одним із найпопулярніших. Він, як правило, використовується для облаштування перекриття і стяжок підлогових поверхонь. Пропорції бетону м200 передбачають, що його також можна використовувати для облаштування невеликих за площею господарських будівель. 

Склад бетону м200 для приготування розчину такий: цемент, просіяний та просушений пісок, щебінь, вода. Вони використовуються у такій пропорції (при використанні цементу ПЦ-400): 

цемент 1 : пісок 2,8 : щебінь 4,8

Саме такою буде ідеальна пропорція бетону для стяжки. 

Після замішування суміш поступово дозовано заливається водою, яка має скласти орієнтовно 20% розчину. При цьому розчин постійно перемішується до досягнення потрібної консистенції. 

Цю суміш можна також доповнювати пластифікаторами, стабілізаторами чи гідрофобізаторами для того, щоб вдосконалити технічні параметри бетону для певних потреб будівництва. 

Пропорції бетону М300

Бетон такого класу має посилені характеристики міцності, морозостійкості, покращений коефіцієнт вологостійкості. Пропорції бетону м300 передбачають, що він зможе витримувати великі навантаження. Тому його використовують для облаштування фундаментів, стін, монолітних сходів і плит, різноманітних залізобетонних виробів. 

Склад бетону м300 для приготування розчину такий: цемент, пісок, щебінь великої та дрібної фракції, вода. Вони використовуються у такій пропорції (при використанні цементу ПЦ-400): 

цемент 1 : пісок 1,9 : щебінь 3,7

Саме такі пропорції бетону для фундаменту є найоптимальнішими. Адже частку цементу тут є значно більшою, аніж для бетону класу м200. 

Часто в суміш додаються пластифікатори, що підвищують показники морозостійкості та вологостійкості. Для посилення міцності конструкцій з бетону такого класу, також заливається арматура. 

Чому варто замовити професійний товарний бетон EFE?

Товарний бетон компанії EFE є ідеально якісним. Адже під час його виробництва ми чітко дотримуємось технології: пропорції бетону є правильними, а склад матеріалів відбірний. 

Наш бетон проходить лабораторну перевірку з допомогою спеціального обладнання безпосередньо на виробництві. Така перевірка якості бетону, зокрема, передбачає, що розчин заливають у спеціальну ємність і залишають на 28 днів у приміщенні з температурою повітря +20°C та вологістю не більше 90%. За цей час виріб набуває потрібної міцності. Потім отриманий бетонний елемент встановлюють в лабораторний прес і стискають. Фахівець перевіряє рівень міцності відповідно до технічних характеристик бетону.

Ми розуміємо, що кожен будівельний проект має свої особливості та вимоги. Саме тому ми розробили спеціалізовані рецептури бетонних сумішей, які дозволяють забезпечити високу якість продукту в різних умовах та середовищах.

Водночас компанія EFE пропонує послуги логістики та транспортування, які ідеально підхододять для будівництва житлових будинків, комерційних споруд та інфраструктурних об'єктів: 

  • Для жорстких бетонів передбачено транспортування самоскидами MAN; 
  • Для звичайних бетонів доступне транспортування бетонозмішувачами MAN. 

Також доступна послуга подачі бетону бетононасосами MAN на обʼєкті будівництва. 

Ще одна ексклюзивна послуга нашої компанії - монтаж мобільного бетонного заводу з продуктивністю на рівні 50 м³/год. EFE пропонує зацікавленим партнерам пересувний обладнаний комплекс, призначений для виробництва бетону безпосередньо на місці будівництва. 

Обираючи товарний бетон від EFE ви отримуєте склад бетону, який гарантовано є надійним, якісним та міцним. А отже точно витримуватиме планові навантаження.